Nyheter

Senaste nytt från IDEA

Parterna har under den senaste veckan träffats vid ett par tillfällen. Vi har vid dessa förhandlingar på ett konstruktivt sätt diskuterat våra respektive yrkanden. Parternas yrkanden kan du ta del av genom att klicka på läs mer här nedan. Förhandlingarna kommer att återupptas den 7 april och fortsätter även i veckorna därpå. Förhoppningsvis finns ett […]

Fortsätt läsa

Ny omgång börjar den 17 maj! För dig som vill bli en bättre arbetsgivare finns nu möjligheten att gå kursen certifierad arbetsgivare. Det innebär att du under fyra dagar får djupgående kunskap om de olika delarna av arbetsrätten: anställa, arbetsmiljö, förhandlingar och avsluta anställningen. Anmäl dig senast 31  mars och få 10 procents rabatt.

Fortsätt läsa

Idag inleddes avtalsförhandlingarna om ett nytt Tjänstemannaavtal. IDEA bytte krav med Unionen och Akademikerförbunden. Logga in och läs respektive parts yrkanden.

Fortsätt läsa

Varje medlem i IDEA är skyldig att rapportera in uppgifter om föregående kalenderårs totala lönesumma och antal anställda per den 31 december 2016. Insamlad data är underlag till kommande fakturering av service- och medlemsavgiften 2017. Enkäten för inrapporteringen är nu stängd.

Fortsätt läsa

I dagarna har Almega tillsammans med Sveriges Ingenjörer och Unionen presenterat en överenskommelse om bland annat flexpension. Den mest infekterade frågan i förra årets avtalsrörelse har parterna nu löst innan årets avtalsförhandlingar har startat. Flexpensionsfrågan kommer, precis som förra året, att påverka IDEA:s avtalsförhandlingar på tjänstemannaområdet. Överenskommelsen är en paketlösning som innehåller åtta olika delar som gäller […]

Fortsätt läsa

En arbetstagare hade ansökt om föräldraledighet i drygt ett år. Några dagar senare blev han uppsagd på grund av  arbetsbrist. Frågan är om uppsägningen hade samband med hans planerade föräldraledighet och om han därmed missgynnats i strid med föräldraledighetslagens missgynnandeförbud.

Fortsätt läsa

Valberedningen hälsar att de är i full gång med sitt arbete och önskar nu få in förslag på kloka och samarbetsvilliga ledare och chefer från IDEAs medlemmar. I år efterfrågas även ordförandekandidater.

Fortsätt läsa

Under hösten har insamling av löneläget för september månad 2016 pågått från IDEAs medlemsorganisationer. Rapporten är nu färdigställd. Vi vill tacka er som tagit er tid och lämnat uppgifter så att denna efterfrågade rapport har kunnat producerats.

Fortsätt läsa

Kostnader för kollektivavtalade försäkringar och tjänstepension för arbetare och tjänstemän ITP 1 och ITP 2 är nu klara för 2017. I cirkulär 02/2017 redovisas vad som kommer att debiteras 2017 för de åtaganden som följer av lag och avtal på den privata arbetsmarknaden. Samtliga kostnader uttrycks i procent av lön.

Fortsätt läsa

Från och med 1 februari 2017 ändras reglerna för både nya nystartsjobb och för beslut om förlängning av pågående. De nya reglerna gäller krav på kollektivavtal eller att lön och förmåner i väsentliga delar är lika med kollektivavtalen i branschen, tiden med ersättning begränsas upp till två år och hur ersättningarna räknas ut.

Fortsätt läsa