IDEApodden

i samarbete med Swedbank

Vad händer i en ideell organisation under ett verksamhetsår när det gäller arbetsgivaransvaret och ekonomin? Vad behöver du som arbetsgivare och verksamhetsansvarig göra under året? Det tar vi på IDEA och Swedbank reda på i vår poddserie.

Du kan lyssna på IDEApodden här eller där du lyssnar på andra poddar.

Kvartal 4

Arbetsgivarens ansvar att leda och fördela arbetet

Insamlingsorganisationen den Gröna Eken växer. De har gått från att ha varit en förvaltande organisation, där enskilda personer har lämnat generösa gåvor, till att börja sälja egenillustrerade vykort av hållbar cellulosa som sätter fokus på trädens hälsa. Som ledare vill du ändra medarbetarnas arbetsuppgifter på studs, Kan du göra det? Det handlar den här podden om.’

Per Lundqvist, chef för stiftelsetjänster Swedbank

Monica Lysholm, förbundsdirektör IDEA

Effektivt styrelsearbete

Lisa är föreningslivets okrönta drottning. För henne är det en livsstil att arbeta i föreningsstyrelser, dessutom är Lisa ordförande i flera föreningar, ja ett riktigt styrelseproffs. Hon vill ha koll på alla fallgropar för att kunna göra ett riktigt effektivt styrelsearbete.

Per Lundqvist, chef för stiftelsetjänster Swedbank

Monica Lysholm, förbundsdirektör IDEA

Banken måste känna sin kund

Anita är kassör i en bygdegårdsförening. För några veckor sedan damp det ned en tjock lunta med papper från hennes bank som hon ska fylla i. Det verkade väldigt krångligt med många obegripliga begrepp. Hon har lagd det åt sidan lite, för hon har ändå beslutat att byta bank. Nu är hon på den nya bankens kontor, och där får hon samma frågor; är du eller styrelsen eller någon anhörig en PEP? Var har styrelsens ledamöter sina skatterättsliga hemvister? Vem är föreningens verklige huvudhuvudman? Med mera med mera. Anita tröttnar till slut och blir lite stött. Vad är det här för förhör?  Ska man sitta här och känna sig misstänkliggjord.

Patrik Cedemar, kundansvarig organisationskunder Swedbank

Anna Collert, ekonomiansvarig IDEA

Kvartal 3

Styrelsens ansvar

Du får chansen att gå med i styrelsen i din lokala trädgårdsförening där du har varit volontär under många år. Äntligen kan du få driva dina frågor om att odla växter och grönsaker för våra nordliga breddgrader. Men du vet att föreningen har gjort dåliga ekonomiska affärer, kanske till och med oetiska. De har köpt lokaler där bland annat ett terrarium med boaormar ingår. Vad har du för ansvar som styrelseledamot? Är alla lika ansvariga i en styrelse eller beror ansvaret på vilken roll du har i styrelsen? Vem kan bli ansvarig att betala, om något går fel?

 

Per Lundqvist, chef för stiftelsetjänster, Swedbank

Monica Lysholm, förbundsdirektör IDEA

Arbetsgivarens ansvar

En anställd kommer tillbaka från semestern och berättar att han ska skiljas. Det blir en uppslitande vårdnadstvist och till slut rättegång. Den anställde mår mycket dåligt och det går ut över arbetet. Till slut blir han sjukskriven. Har arbetsgivaren ett rehabiliteringsansvar i den här situationen? Detta och arbetsgivarens ansvar att förebygga ohälsa och olycksfall handlar den här podden om.

Per Lundqvist, chef för stiftelsetjänster, Swedbank

Monica Lysholm, förbundsdirektör IDEA

Föreningens ekonomi

Ordföranden i en kanotförening får ett samtal från en granne som ska sälja en lagerlokal. Den skulle passa perfekt till föreningens verksamhet och det är ett bra pris. Att ha en egen lokal skulle ge föreningen lägre kostnader i framtiden. Men eftersom de köpte kanoter för 250 000 kronor förra året har de inte pengar att köpa lokalen just nu. Vad ska de göra? Hur kan en förening planera sin ekonomi när det gäller större och mindre investeringar? Hur får föreningen pengarna att räcka och finnas när det är dags för en större investering?

Patrik Cedemar, kundansvarig för organisationskunder, Swedbank

Anna Collert, ekonomiansvarig IDEA

 

Kvartal 1

Ämnen: mål-, utvecklings- och resultatsamtal samt valberedning och styrelseledamöter samt bokslut, årsredovisning och deklarationer.

Kvartal 2

Ämnen: lönesamtal, lönerevision, utlägg av semester, styrdokument, styrelserapport, kontroll och verktyg för ekonomiplanen: rutiner, delegering & ansvar.

Mer information?

Är du medlem i IDEA kan du läsa mer om de olika arbetsrättsliga ämnena här

Är du en ideell organisation och vill bli medlem hittar du mer information här.

Vill du kontakta oss hittar du all kontaktinformation här.